Skaffar hellre elbil än elcykel

Nu har kollegan köpt en ny cykel. Hon hade väntat länge och funderat på vilken modell det skulle bli. Eftersom hon inte egentligen är sugen på att cykla så föll det sig på en hybrid kan man säga. Hon köpte en elcykel och den kommer användas i första hand som transport till och från jobbet. Anledningen till köpet är miljön och plånboken. Hon kan låta bilen stå hemma på parkeringen, slipper parkeringsavgifter och minskar utsläppen från bilens avgasrör.

Jag undrar över ett elektriskt cykelbatteri och dess hållbarhet. Hur många år håller ett batteri egentligen? Vore intressant att få fram lite mer fakta om detta, så man även kan räkna på kostnader för byte av cykelbatteri.

Vad jag förstår så kan batteriet laddas när du cyklar och ju längre distanser du cyklar desto mer kan batteriet laddas. Ett elektriskt cykelbatteri kan ha en hållbarhet på upp till 1000 laddningar läste jag nyss på nätet. Det skiljer sig säkert åt beroende på vilken storlek du har på batteriet samt kvaliteten på batteriet. Viktigt att kolla upp detta innan man köper tycker jag.

Om du gillar att slippa trampa ska du nog satsa på en cykel med kraftigare batteri. Då kan du bekvämt koppla av och njuta av omgivningen medan andra cyklister sliter med svetten droppandes i pannan.

Om du istället gillar träning är det onödigt med ett stort batteri, då väljer du istället en enklare modell där du får mindre assistans med cyklandet.

Själv kommer jag inte köpa elcykel, däremot är jag lockad att införskaffa en bil som drivs med el. Tesla är en häftig bil men lite för dyr och överskattad i mina ögon. Har kikat in en billigare modell från Kina som heter Xpeng. Ser att detta bilmärke är relativt nytt men ganska populärt i grannlandet Norge.