Arbetskläder för hantverkare

För många anställda är det förvirrande kring vilka regler som gäller kring ”Arbetskläder för hantverkare” och det kanske inte är helt lätt att ställa dessa frågor till din arbetsgivare om du är osäker på vad som gäller. Eftersom flertalet inom kategorin hantverkare arbetar året runt innebär det också att de måste ha arbetskläder för olika väder och då kan det bli ännu krångligare att röna ut vad som ligger på arbetsgivaren och vad du själv kan begära av din arbetsgivare. Till exempel under vinterhalvåret då du behöver varmare kläder, vad kan du då kräva för att slippa frysa?

Arbetskläder i vintertid

Om du till exempel är byggnadsarbetare och arbetar delvis eller helt utomhus under de kallaste perioderna, vad har du då för rättigheter till varma arbetskläder? Läser man i arbetslagen så har alla arbetsgivare en skyldighet att tillhandahålla personliga arbetskläder och skyddsutrustning som även skyddar dig som arbetstagare mot kyla och värme. Däremot ska du ha i åtanke att de arbetskläder som skyddar dig mot till exempel kyla enbart gäller de yttre klädesplaggen. Hur du klär dig inpå kroppen ligger på ditt eget ansvar. Det kan vara att ta på sig långkalsonger eller varma tröjor och strumpor.

Rätt till arbetskläder efter väder

På vintern har du rätt att få så kallad ”vinterutrustning” som består av en jacka som kan hålla dig varm, ett par fodrade byxor och vinterskor eller stövlar. Sedan finns det jobb där arbetaren blir särskilt utsatt för extrem kyla och vind och då har den personen rätt till extra skyddsutrustning, till exempel vid arbete på hög höjd där du kan utsättas för extra kalla vindar. Om du har frågor eller funderingar om vilka arbetskläder som just du behöver så ska du vända dig till din närmaste chef. Vi är alla individer med olika behov så det kan hända att du behöver få ut dina vinterkläder tidigare än dina kollegor.